BARBERA

  • Home
  • Algemene informatie
  • BARBERA

Barbera

Barbera is een enorm populair blauw druivenras uit Piëmonte, en commercieel het belangrijkste van de hele regio. Het ras is evenwel niet zo oud als sommige andere Piëmontese variëteiten. In oude literatuur vinden we zeer weinig sporen terug van deze druif, pas vanaf 1800 duiken er zekere verwijzingen naar barbera op.

Dit leidt tot twee veronderstellingen: ten eerste is barbera waarschijnlijk pas het vrij recente resultaat van een natuurlijk ontstane kruising, en ten tweede is dit ras allicht niet in Piëmonte ontstaan. Allicht zal deze druif via DNA-onderzoek de komende jaren meer informatie van zichzelf vrijgeven.

Qua smaak typeer je barbera het makkelijkst in vergelijking met nebbiolo. Barbera heeft altijd een vrij diepe kleur, heel hoge aciditeit en gematigde tannine, terwijl nebbiolo op deze drie vlakken net het tegenovergestelde is.

De typische stijl van barbera is door sommige producenten de laatste jaren echter behoorlijk gewijzigd door bepaalde wijnmaaktechnieken te gebruiken. Tot de jaren tachtig werd barbera immers steevast met (te) hoge rendementen geteeld en nooit op houten vaten gefermenteerd of verouderd. De wijnen waren eerder licht en fruitig. Giacomo Bologna van het wijnhuis Braida was de eerste om een geconcentreerde barbera te maken, met heel rijp fruit, en met rijping op Franse barriques. In navolging van zijn voorbeeld vind je nu talloze producenten die krachtige, diepe barbera’s met internationale allures produceren.

bron: Licatavini.be

Share our website