BARBARESCO

  • Home
  • Algemene informatie
  • BARBARESCO

Barbaresco
Barolo en Barbaresco worden gescheiden door de stad Alba. Zowel Barolo als Barbaresco is voor het grootste deel beplant met de Nebbiolo de basis voor de Barolo en Barbaresco wijnen. De belangrijkste wijngaarden voor Barolo liggen ten zuidwesten van Alba en voor de Barbaresco is dat ten noordoosten van Alba.
Barbaresco's zijn vrouwlijker, hebben minder tannines, zijn (dus) eerder op dronk en, dat wil een Nederlander graag horen, ze zijn veel vriendelijker gepriijsd. Het gebied is maar 1/3 van het Barolo wijngebied. Onbekend en onbemind? De God van de nebbiolo, Angelo Gaja, is een echte Barbaresco man. En dat is natuurlijk niet de eerste de beste. Toegegeven, zijn wijnen zijn dan wel aardig aan de prijs. 

Ligging en hoogte

Barbaresco ligt eigenlijk lager, warmer en men oogst daar eerder dan in de Barolo streek. De wijngaarden van La Morra en Monforte lin het Barologebied iggen op zo’n 550 meter terwijl die van Serralunga tot 450 meter komen. Barbaresco kent geen wijngaarden hoger dan 500 meter en de gemiddelde hoogte ligt op zo’n 300 meter.
Het is overigens volstrekt gebruikelijk dat de Nebbiolo in Barolo op 400 meter groeit.

Maar er zijn toch meer verschillen te vinden. Zo ligt Barolo op het westen voor Barbaresco en zou daardoor eerder door slechter weer kunnen worden getroffen dan Barbaresco die een meer beschutte positie heeft. Het jaar 2014 is een voorbeeld van de verschillen in weersomstandigheden tussen beide dorpen. Zo viel er in 2014 bijna 1400 mm regen in Barolo tegen 750 mm in Barbaresco. Maar dit alles verklaart nog steeds niet het verschil tussen de zachtheid, elegantie en benaderbaarheid van de Barbaresco en de kracht van de Barolo. Misschien zit het toch in de bodem.

De bodem

De beste Nebbiolo wijngaarden van Barbaresco liggen in het dorp zelf of direct daar om heen. Barolo ligt in een kleine kom ten zuiden van de Tànaro en er is maar één dorp dicht bij de rivier en dat is Verduno. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn voor het verschil in beide wijnen. Echter er is nog meer, Barbaresco wijnmakers vertellen vaak dat de rivier de Tànaro een soort airconditioning-effect heeft en daardoor is er wat meer zachte wind is en dat heeft een gunstig effect op de druiven.

De bodem zou ook een verschil zijn volgens de lokale bevolking. Barbaresco heeft een wat zanderige en warme bodem dan die in Barolo. In Serralunga zou de bodem maar 20% zand bevatten terwijl in de omgeving van Treiso en Neive dat 30% is. Aan de noordkant van Barbaresco tegenover de rivier is het bijna zuiver zand. Meer zand betekent minder klei en dat is de basis om water vast te houden en in tijden van droogte zoals deze zomer (2017) is die klei hard nodig.


 

Share our website